С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Енциклопедия

Стрептококи

Тези бактерии са най-честите причинители на инфекции на горните дихателни пътища при децата. Развиват се в носоглътката и предизвикват възпаление на гърлото, гнойна ангина, синузит, възпаление на ушите. Заразата се предава чрез кихане, кашляне, говор и чрез ръцете от замърсени предмети. Много хора са носители на стрептококите, без да боледуват, но заразяват околните. Най-лесно се заразяват децата, защото имунната им система е незряла. Стрептококите отделят токсини, които могат да предизвикат усложнения като ставни заболявания, ревматизъм, бъбречни увреждания, засягане на сърцето.
При новородените водят до възпаление на пъпа, очите, белите дробове и много рядко сепсис и менингит. Затова при подобни оплаквания задължително се изследват гърлен секрет за носителство на стрептококи и антистрептолизинов титър-AST. За разлика от вирусните заболявания стрептококовата инфекция се лекува с подходящ антибиотик минимум 10 дни.

 

Мaтериалите в сайта не са основание за поставяне на диагноза и по никакъв начин не заместват на консултацията с лекар! Санома Блясък България и Moetodete.bg не носят отговорност от вреди причинени вследствие на прилагане на съветите без консултация с компетентно медицинско лице.

ОвенОвен

ТелецТелец

БлизнациБлизнаци

РакРак

ЛъвЛъв

ДеваДева

ВезниВезни

СкорпионСкорпион

СтрелецСтрелец

КозирогКозирог

ВодолейВодолей

РибиРиби