С използването на този сайт Вие приемате, че той използва „бисквитки" за подобряване на Вашето преживяване, персонализиране на рекламите и анализ на посещаемостта. Моля прочетете нашите Условия, Политика за бисквитки и Политика за защита на личните данни. разбрах

Първи стъпки за здрави зъбки

Още с появата на първите зъбчета на малкото започват и грижите за тях. Създай...

3-ти месец на бебето

Правилно ли се развива бебето ми в третия месец? Достатъчно ли се храни? Преди...

За теглото и ръста на бебето при раждане

Всеки родител се вълнува колко тежи и колко е дълго новороденото. Това са и...

Мама в късна възраст

Лекарите се разминават в оценките си относно най-подходящата възраст, в която...


Последно посещение: Дата и час: Нед Сеп 15, 2019 10:53 am


Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 135 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: КЕСТЕНИ
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 11:48 am 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
Кестени
Питомните кестени са с дълги листа и бодливи плодове, които когато узреят, се разпукват. В суров вид могат да се ядат само току-що откъснатите. Кестените се пекат, в пясък или на фурна, а по-сухите се варят или мелят на брашно. Кестените са с високо съдържание на скорбяла, но с ниско на протеини и мазнини.
100 грама съдържат:
36.6 г. въглехидрати,
само 2 г. протеини (най-малко от всички ядки) и
2.7 г мазнини.
Кестените са много засищащи и хранителни, съдържат много въглехидрати и витамини.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: СУСАМ
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 11:50 am 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
От семената се извлича олио, което се използва за готвене, за салатно олио или маргарини. Целите семена могат да се ядат сурови или печени. Често се използват за декорация на десерти и кексове, за различни салати и панировки. Сусамовата паста, тахан, се използва в много ястия. Халвата, сладък десерт, който се прави от сусамови семена често се среща в магазините за здравословни храни. Сусамът е добър източник на протеини и калций.
100 грама съдържат
26.4 г. протеини,
12.6 мг. витамин В3,
7.8 мг. желязо,
131 мг. калций и
10.3 мг. цинк.
Ядките и семената са важна част от здравословното хранене не само на вегетарианците и суровоядците. Могат да се ползват в най-различни салати, зеленчукови ястия, сос Песто за различни видове паста, в мюслито или в закуската от овесени и други зърнени ядки. Шепа от тях са добър вариант в случай, че огладнеете между отделните хранения. Те засищат добре, без да подуват корема и да предизвикват чувство на тежест. Най-добрият начин е да се консумират сурови - самостоятелно или в салати и закуски. Много интересни сосове и ястия се получават, когато в подходяща комбинация се добавят точните ядки.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: ТИКВЕНОТО СЕМЕ
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 11:53 am 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
Тиквеното семе, също като тиквата, е изключително полезно. В 100 гр. тиквено семе се съдържат:
32% белтъчини,
45% мазнини,
12% въглехидрати,
и цели 600 ккал !!!
Източник е на витамини А, В и С, на незаменими мастни киселини и смолисти вещества.
Живеещите на Балканите народи по-рядко страдат от аденом на простата, поради факта, че консумират тиквено семе.
Полезно е, също така, при: хронични чернодробни заболявания,
гастрит, колит, запек, анемия, хипертония, остеопороза.
Добре е да се консумира сурово, а когато е печено – да не е много солено. При наднормено тело трябва да се приема в ограничени количества, поради високата калоричност.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 11:57 am 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
Слънчогледовото семе съдържа:
- Витамин Е - предпазва от образуване на преждевременни бръчки и от сърдечни пристъпи.
- Витамин А - витамин необходим на кожата и за доброто зрение.
- Витамини от група В - които имат значителна роля за предотвратяване на депресивни състояния и безсъние.
- Витамин D - необходим за здравината на костите и усвояването на калция от организма.
- Цинк - благодарение на него се радваме на свеж вид на лицето, здрава коса и нокjи и добър имунитет.
- Магнезий - полезен за дейността на сърцето и нервната система, има отношение към образуването на мускулите и нормализирането на кръвното налягане. Семките подобряват апетита. Те допринасят и за бързовото заздравяване на рани. При термичната обработка слънчогледовото семе губи голям процент от полезните си хранителни вещества. Затова препоръчително е семките, вместо да се пекат, само да се изсушават.
Хапването на семки ще е проблем при наднормено тегло, когато се прекалява с тях. Но освен високата калоричност, която има, слънчогледовото семе е и много полезно. Семките са богат източник на ненаситени мастни киселини, които допринасят за понижаване на нивото на вредния холестерол в кръвта и укрепват сърцето и кръвоносните съдове.

Рецепта: Салата тара
Необходими продукти
салата - Айсберг 1 бр.
домати - 2 бр.
краставици - 1 бр.
яйца - 2 бр. твърдосварени
ябълки - 1 бр.
кисело мляко - 1/2 кофичка
крутони
слънчогледово семе
Приготвяне: Салатата се измива и се нарязва на ситно. На ситно се нарязват и доматите , краставиците, яйцата, и ябълките.
Салатата се залива с киселото мляко, олио, и сол, поръсва се със слънчогледа и крутоните.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 12:18 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 14, 2010 2:00 pm
Мнения: 7
Много полезно и здравословно е ЧЕРВЕНОТО ЦВЕКЛО. (Beta vulgaris ssp. vulgaris var. vulgaris) То е вид кореноплоден зеленчук. Корените му са тъмночервени и се ядат варени или сурови, нарязани в салата. Използва се и за направа на борш особено в Източна Европа. Зелените листа също могат да се консумират, обикновено варени. Имат вкус на спанак.. От цвеклото може да се извлича боя.Използва се и в народната медицина като билка за лечение на различни заболявания.
ПРОИЗХОД:
Пренесено е от Средиземноморието.
Състав:
Кореноплодите му съдържат средно 88% вода, 1,2% белтъчини, 9,3% въглехидрати, 0,9% минерални соли (калий, калций, фосфор, желязо, сяра, йод), малки количества витамин С, каротин, витамини В1, В2 и В12.
Благодарение на наличието на калиеви соли, сяра, фосфор и магнезий ускорява процесите на обмяна на веществата в организма.
Червеният му цвят се дължи на багрилните вещества, от групата на антоцианите.
Заради хлорофила, който съдържа, е неотменна съставка в менюто на страдащите от анемия.
Парадоксален е фактът, че въпреки наличието на захари червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините. Съдържащата се в цвеклото целулоза, ябълчена, лимонена и други киселини усилват перисталтиката, съдействат за разграждането и усвояването на белтъците, повишава жизнената дейност на черния дроб. Сокът от цвекло, особено смесен с равни части сок от моркови и ряпа, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма.

Можете да приготвяте салати за бебето, в които да включите цвекло като в началото ги пасирате, а по-късно само ги кълцате на ситно. Можете да комбинирате плодове и зеленчуци (например, ябълка, морков и сварено червено цвекло), или да изберете само плодови или само зеленчукови салати. Подправяйте ги с няколко капки студено пресовано олио или зехтин, за да се усвояват по-добре мастно-разтворимите витамини. След 10-11 месечна възраст можете да ги подправяте с кисело мляко и сметана, можете да добавяте сирене (след 9 месец) или да правите разнообразни заливки.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 12:30 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Фев 03, 2010 1:17 am
Мнения: 19
ЧЕСЪНЪТ-ЧУДОТО НА ПРИРОДАТА
От векове чесънът се използва като лекарство. Някои от полезните му свойства са доказани от съвременната наука, други все още остават загадка.
Хората са използвали чесъна, за да преодолеят епидемиите от чума. Вярвали са, че ако окачат венец от чесън на портата, чумата ще ги отмине. А по традиционен български обичай по Коледа връзвали на дрехата на децата скилидка чесън , за да са здрави и да ги пази от зли сили. По време на войните пък чесънът бил използват срещу развиване на гангрена. Днес това чудо на природата се използва за лечение и профилактика на безброй здравословни проблеми – като започнем от високи стойности на холестерола и стигнем до обикновената кашлица.
Естествен антибиотик
Антибактериалните свойства на чесъна се дължат на веществото алицин. При готвене обаче алицинът се унижощава от високата температура. Множество съвременни научни изследвания потвърждават това и доказват ефективността му в борбата срещу различни бактерии, гъбички и вируси.
Влияе на кръвното налягане
Известно е още, че чесънът помага да се справим с нестабилното кръвно налягане. Има вече доказателства, основани на научни изследвания, за ролята на чесъна при понижаване на систуличното и диастоличното кръвно налягане. Това свойство се дължи на сулфидите,които се съдържат в чесъна. За разлика от алицина, сулфидите не се унищожават при термообработка.Чесънът намалява и холестерола, което индиректно влияе на кръвното налягане.
За лечение на зъбобол
Причината, поради която чесънът облекчава зъбобола, се дължи отново на алицина, чието действие се увеличава, когато продуктът е счукан. Това намалява развитието на бактериите в устата и засегнатия зъб, но едва ли може да спре развитието на кариеса. Предупреждение: счуканият чесън е много силен и може да причини дразнене на кожата. Използвайте го предпазливо за външни компреси. 3a дa си осигуите максимална полза от чесьна, първо го обелете и скълцайте. После го оставете да престои десетина минути, за да се освободи страшилището за бактериите – алицинът.
Как да се избавим от лошия дъх
Много хора избягват консумацията на суров чесън заради неприятния дъх и вкус в устата. И за това има решение. Бактерията, която предизвиква лошия дъх, може лесно да се отстрани с обикновени хигиенни методи – редовно миене на зъбите и езика. Друг начин да отстраните неприятната миризма е след консумация на чесън да хапнете пресен магданоз. Може би не случайно рецептите, в които се използва чесън, съдържат като подправка и магданоз. Това обаче не означава, че проблемът ще бъде решен просто като поръсите една супена лъжица магданоз върху яденето. За да има пълен ефект, трябва да сдъвчете повече от една връзка магданоз. Ако го слагате в яденето, първо го нарежете и го прибавете едва накрая преди сервиране. Най-сигурният начин да решите проблема с чесновия дъх е като се обградите с приятели, които са любители на това природно чудо. Проблем е и лошата миризма на ръцете. За да се избавите от нея, измийте ръцете си с лимонов сок.

_________________
Изображение


Последна промяна RumiPet на Пет Апр 16, 2010 4:19 pm, променена общо 1 път

Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: Целина
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 1:10 pm 
Offline
Аватар

Регистриран на: Сря Апр 14, 2010 2:00 pm
Мнения: 7
ЦЕЛИНАТА е един от основните зеленчуци ,включени в състава на някои пюрета за деца до 1 годишна възраст.
Целината е двугодишен зеленчук, който принадлежи към семейство сенникоцветни, чиито членове са моркови, магданоз и копър. Освен стъблата на целината, нейните листа, корени и семена също се използва като подправка и храна, както и като природно лекарствено средство.
Целината расте на височина от 12 до 16 инча и е съставена от листа, разположени по стъбла и подредени в конусна форма. Стъблата на целината имат хрупкава текстура и деликатен, но леко солен вкус. Целината може да се намери в различни нюанси на зеленото, в Европа се отглежда и сорт, който е бял на цвят.

ПРОИЗХОД:

Целината е била култивирана от дивата целина. Нейният произход води началото си от средиземноморските региони на Северна Африка и Южна Европа, а също така и от области на изток от Хималаите.
Целината има дълга история на употреба, първоначално като лекарство, а по-късно и като храна. Древните гърци са използвали листата на целината за направата на лаврови венци за техните известни спортисти, докато древните римляни са ги използвали като подправка. Едва през Средновековието употребата на целината се разширява извън медицината и във вид на подправка, но и като храна. В Европа тя става популярна към 18-ти век. Целината е въведена в САЩ в началото на 19-ти век.

СЪСТАВ:

Коренът е богат на минерални вещества и белтъчини, листата изобилстват на витамини – А, С, в, РР.

Целината е добра подправка за безсолни диетични ястия, защото подпомага отделянето на хлориди от организма. Корените на целината са естествено хрупкави заради високото си съдържание на вода. Поради това са и много ниско калорични, т.е. целината е много подходяща за нашата диета.
Целината е почитана още от древните египтяни, елини и римляни. В кулинарията се използват корените, листата и семената и. Срещат се много подвидове и сортове, кореноплодни растения, които силно развити корени; растения, развиващи надземна част, главно стъбло и дръжки; и трета група – салатени, имащи едри, силно ароматни, къдрави листа.

Пролетен борш

Продукти 100г:
1 малък картоф
1/2 морков
1 резен целина
1/4 глава кромид лук
1 шепа спанак (киселец)
1/2 домат
2 чаени лъжички кисело мляко
1/5 яйце
сол
Морковът целината и лукът - добре измити се нарязват на дребно и се варят в подсолена вода. След 10-15 мин., се добавят нарязаният на кубчета картоф, нарязаният на ивички спанак и настърганият домат. Супата се вари в плътно.

Салата от настъргана целина

:Продукти: 1 глава целина, 8 супени лъжици майонеза, 1 лимон, 3 стръка магданоз, 1 салатка
Целината се обелва и се измива. Настъргва се на едро ренде. Сокът от лимона се смесва с 1 чаша вода и с тази смес се залива целината, след кое¬то се отцежда добре. Смесва се с майонезата. Така приготвената пелина се изсипва върху наредени в кръг листа от салатката и се поръсва с наряза¬ния магданоз


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: ДЖАНКА
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 1:17 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
Джанка

Плодът на джанката съдържа голямо количество захари, органични киселини /ябълчна, янтарна, винена и хинова/. От минералните соли доста високи са стойностите на калия, фосфора, магнезия, а при витаминния състав преобладава витамин С. От аминокиселините най-голямо количество е аспарагиновата киселина и серина, но са открити още аланин, левцин, фенилаланин, и алфааминомаслена киселина. Повечето от лечебните свойства са същите като при сливата. Отвара от плода се препоръчва като противокашлично и противовъзпалително средство при заболяване на гърлото, също и при запек. Сок от джанка, разреден с вода и добавка на малко камфора се използва във вид на компреси за зарастване на рани. Плодът е подходяща диетична храна. А наличието на витамин С в него се дължи на противоскорбутното му действие.
Рецепта: Натурален сок
Избират се добре узрели плодове, измиват се и се почистват от дръжките и костилките, след това се центрофугират или пресоват. Получения сок се прецежда и към него се добавя захар на вкус, която се разбърква до разтварянето й. Консумира се охладен.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 1:38 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
ТРЪНКА
Цветовете съдържат флавоноиди, главно кемпферол, кемпферол —3,7-дирам-нозид и кверцетин; малко цианогенни гликозиди, захари и др.
Плодовете съдържат захари (глюкоза и захароза), пектинови и дъбилни вещества, антоцианови багрила, витамин С, органични киселини и др.
Расте из храсталаци, по слогове и край пътища в зоната на дъбовите гори в низините и планините на цялата страна докъм 1200 м надморска височина.
Приложения:
плодовете - запичащо средство при стомашно-чревни разстройства
цветовете - успокояващо, пикочогонно, потогонно и очистително средство
цветовете - при възпаление на бъбреците и пикочния мехур
цветовете - при болезнени състояния: невралгия, болки в стомаха, ревматизъм, коликина жлъчния мехур
Начин на употреба: 6—8 изсушени плода се заливат с 250 см3 вода и се варят, докато водата намалее с 1/3. Чаят се прецежда и се изпива на 2—3 пъти за 1 ден. Цветовете се прилагат в 2% запарка (2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода и киснат 8 часа). Запарката се изпива за 1 ден.

ОФИКА
Плодовете на офиката (Sorbus aucuparia L.), позната още като калина, oще от древни времена са използвани като лекарствено средство. Те съдържат витамини С, Е, К, Е, каротин, глюкоза, фруктоза, органични киселини и танини. Офиката е лечебна при хипертония, атеросклероза, има диуретичен ефект и кръвоспиращо действие. Сок от офика се използва в народната медицина при хемороиди и гастрит. Плодовете на офиката могат да се съхраняват в стъклени буркани в хладилника няколко месеца. Те могат да се замразят във фризера и след това да се размразяват на части, когато е необходимо. Плодове на офиката съдържат сорбинова киселина, притежаваща бактерицидни свойства. Хората, които ядат през деня по 10 плода от офика, ще бъдат в състояние напълно да забравят за главоболието, безсънието и високото кръвно налягане. Плодовете от офиката забавят развитието на Staphylococcus Aureus и дизентерийните бацили. При заболявания на стомаха една супена лъжица плодове се вари една минута в чаша вода, престоява час. Прецежда се. Пие се половин чаша три пъти дневно преди хранене при заболявания на стомашно-чревния тракт, особено при ниски рН. При дизентерия сок от офика и пресни плодове се приемат по 100 грама до 3 пъти дневно, 20-30 минути преди хранене. При хипертония и атеросклероза се пие пресен сок 50 мл. в продължение на две седмици. Ако се пие сок офика дълго време, може да се излекуват дори хемороиди. Този сок действа по-добре, отколкото слабителните средства. Пиенето на сок трябва да бъде 3 пъти на ден по 2 чаши с добавка на захар, изпийте и чаша вода. Не трябва да се увличат по офиката хората с ниско кръвно налягане, при тях ежедневната консумация е една супена лъжица сок от плодове или 15 плода.
СКОРУША
Плодът на скорушата съдържа значителни количества захари, а също и сорбит, от който се приготвя заместител на захарта. Голямо е и количеството на пектинови вещества, минерални соли и целулоза. От багрилните и дъбилни вещества преобладават катехини, левкоантоциани и флавоноли. Сравнително високо е и съдържанието на белтъчини, мазнини, а също на органичните киселини. Доста големи са стойностите и на витамин С. Плодът съдържа още фитонциди и етерични масла, на които се дължи приятния му аромат. Като лечебно средство се използва при диарии, повръщане и виене на свят, колики и дизентерия. Плодът е отличен регулатор на храносмилането и като диуретично и кръвспиращо средство, а също така действа общоукрепващо и тонизиращо. Целулозата и пектиновите вещества набъбват в стомашно-чревния тракт и тъй като са в голямо количество обсорбират много от токсичните и гнилостни продукти, холестерол и други вредни за човешкия организъм вещества. Подходящи са за диабетици. Влияе благоприятно върху обмяната на веществата и функциите на черния дроб.
Рецепта: Натурален сок
Добре измити, необелени плодове се нарязват на парчета и се центрофугират или пресоват. Полученият сок е слабо стипчив и с приятен вкус. По желание се подслажда и ароматизира с лимонена киселина. Консумира се охладен.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: ХИНАП, ЗИЗИФКА
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 1:52 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
ХИНАП, ЗИЗИФКА
Плодовете съдържат много ценни за човешкия организъм хранителни вещества: захари, белтъчини, киселини, мазнини. Особено богати са на кобалт, йод, желязо. Извънредно високо е съдържанието на витамин C . Съдържа още кумарини, етерични масла, фитонциди и флавоноиди и др.
Освен за храна плодовете се използат като лечебно средство при заболявания на дихателната и храносмилателната система – при белите дробове, анемии, стомашно-чревни инфекции, диарии, хипертония. При кашлица, бронхит и коклюш. Запарка от плода се използва като тонизиращо, хитотензивно и диуретично средство. Листата на хинапа имат интересно вкусово въздействие при дъвчене временно премахват усещането за вкус – сладко, кисело, горчиво. Напр. при дъвчене на листа сладкият вкус на захарта, киселият вкус на лимона и горчивият вкус на хинина не се чувстват в продължение на 5 – 10 минути.
Рецепта: Сладко от хинап
Продукти: Хинап 1 кг, захар 1,2 кг
Приготвяне: Хинапа може да е с костички или без. В захарта се добавят 2 чаши вода и се приготвя сироп. Хинапа се вари с половината сироп на слаб огън около час. Почива 5-8 часа, долива се останалия сироп и се вари до готовност


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: АРОНИЯ
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 1:58 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
Аронията е храст висок 2-2.5 м с лъскави тъмнозелени листа, които през есента стават оранжевочервени. Може да се отглежда на аронията като се използва за живи огради и крайпътни насаждения, за озеленяване на промишлени предприятия, тъй като е много устойчива на замърсена атмосфера. Плодовете на аронията са по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. След беритбата тръпчивостта им постепенно намалява. Сокът от арония е с по-добри вкусови и лечебни качества. Аронията съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и гликоза (затова е подходящ и за диабетици), органични киселини, пектинови и дъбилни вещества. Има високо съдържание на витамин Р - до 3000 мг%, и това е единственият плод у нас с такова съдържание на витамин Р. Следват витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове. Биологичноактивните вещества се запазват и след преработката. Сокът на аронията е много лечебен, помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове. Кората на аронията понижава кръвното налягане. От плодовете във всяко семейство могат да се приготвят сокове, сиропи, сладка, мармалади. Лабораторията във ВИХВП пусна на пазара концентриран сироп от арония. Разреден с вода 1:13, той е подходящ за всяка възраст и болест.
Рецепта: Сибирско сладко
1 г плод арония и 1 кг захар и редете на пласове в стъклен дуркан – ред арония, ред захар, сложете го в хладилника и така през зимата ще имате под ръка вкусните и ароматни плодове на аронията.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: РАКИТНИК
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 2:06 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
Плодовете му са много сочни, слабо слузести, с приятен възкисел вкус, особено след студове и по аромата си напомнят ананас. В плодовете се съдържат цял комплекс витамини (C, B1, B2, E), между които витамин C е в количество около 200-300 мг% (според произхода и степента на узряване), до 3,50% захари (глюкоза и фруктоза), гликозидът кверцетин, ксантофил, физалин, манит, до 9% ярко оранжево масло, което съдържа до 90 мг% каротин (провитамин А). Витамин C в листата достига 312 мг% , притежава голяма устойчивост и се запазва дълго време. Плодовете се използват особено разнообразно в Кавказ - ядат ги в свежо състояние, примесват ги към брашното, участват в приготвянето на желета, пестил, сладко, вино и различни настойки. Във Великобритания от тях се правят най-често мармалади. Плодовете също така се използват за приготвяне на богати на витамин C концентрати, сокове и сиропи; в хранителната промишленост - за ароматизиране и витаминизиране на различни консерви, мазнини и масла. Семената на ракитника съдържат около 12% тлъсто масло, 41% маслена киселина, 20% изолинова, 14,6% линоленова, 12% линолова, 11% стеаринова и палмитинова киселина и др. Това масло притежава болкоуспокояващи свойства и се прилага успешно при слънчеви изгаряния, възпаления и други поражения на кожата, както и при язвени заболявания на стомаха и в гинекологичната практика.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 2:20 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Апр 21, 2008 7:00 pm
Мнения: 42
Халвата - здравословно лакомство
Халвата е лакомство, което хората, които целят да отслабнат, не си позволяват често, но специалистите по хранене твърдят, че тя подмладява и съживява организма, укрепва нервната система и подобрява кръвообращението.

Халвата е богата на протеини, натрий, калий, калций, мед, магнезий, желязо, цинк, фосфор и мастни киселини.

Семената от слънчоглед, фъстъци и сусам, от които се правят различните видове халва, съдържат витамини А, Е и витамини от група В. Известно е, че те са необходими за растежа и зрението, за сърдечно-съдовата система, подобряват паметта и укрепват имунната система.

По тази причина халвата е особено полезна за израстващия детски организъм, още повече ако е изработена само от натурални продукти. Kaчествената халва трябва да бъде напълно суха, по нея да не е избила мазнина, да има влакнеста структура, която при консумация лесно се руши и топи в устата.

Важно е халвата да е прясна и да отговаря на технологичните изисквания за производство.

Полезна за организма е само халвата без вложени в нея допълнения, като: антиоксиданти, оцветители, изкуствени ароматизатори и емулгатори.

Независимо, че халвата е висококалоричен продукт, с терапевтични цели дори отслабващите могат да си позволят по 50 грама на ден, твърдят специалистите по хранене.

Желателно е това да става преди обяд. Така че, ако много ви се прияде нещо сладко, вместо вафла, можете да изядете 30-50 грама халва.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: ЗЕЛЕН ФАСУЛ
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 2:21 pm 
Offline

Регистриран на: Пон Апр 21, 2008 7:00 pm
Мнения: 42
Зеленият фасул е също е богат на влакнини (целулоза) и витамини. Той съдържа витамините С, РР, В1, В2. Като изключим страдащите от остри стомашно-чревни заболявания, за останалите хора фасулът е чудесен регулатор на храносмилателната система. Влакнините по естествен път намаляват усвояването на мазнини от организма. Регулират покачването на кръвната захар след нахранване. Зеленият фасул съдържа вещества, които понижават количеството на лошия холестерол в кръвта.Така че е ценна храна за предразположените към склеротични изменения на кръвоносните съдове и исхемична болест на сърцето. Особено ценно е, че в този зеленчук има комплекс от незаменими аминокиселини - аргинин, тирозин, левцин, лизин, триптофан, аспарагин. Те влияят върху основни процеси на обмяната. Имат значение за растежа и развитието на организма.
Зърната

Зърната на фасула съдържат още биологично активни вещества - инсулин, лимонена, малонова, ябълчна киселина и др. Богати са на минерални вещества натрий, калий и особено на калций и фосфор. Ето защо зеленият фасул е съществен елемент в храненето на подрастващите и се включва в диетата на пациенти, възстановяващи се след тежки заболявания, травми със счупване на кости или след операции.
Зеленият фасул
Младият крехък зелен фасул е обичана от всички храна. Дългогодишният опит е доказал неговото укрепващо силите въздействие. Растителната тъкан е богата на специфични белтъчни съединения от типа на легумина.Те не представляват съчетания от всички незаменими аминокиселини, за това не могат изцяло да заменят животинския белтък. От друга страна паралелно с тях се съдържа и своеобразен ензим,който възпира пълноценното им разграждане в червата. Не са малко и въглехидратите - докато в зърната на зрелия фасул преобладава скорбялата, младите бобове са наситени предимно с лесно усвоими прости захари. Добра е палитрата от минерални соли (особено калиеви) и микро елементи (желязо и др.), при все че в зрелите зърна те са представени значително по-наситено.
Витаминният набор е доста широк - каротин, В-група, С, Е, К и др. На лице са и някои ферменти. В зелената обвивка се съдържат инсулиноподобни субстанции. Целулозните образувания в младите завързи са сравнително не груби. С напредване на процеса на зреене, постепенно настъпват редица промени: Целулозните формации загрубяват, сочността на тъканите намалява, но в замяна на това инсулиноподобните в-ва в обвивката се увеличават, съдържанието в тях на резервни хранителни материали нараства. Под влияние на консумацията на зеления фасул укрепват градивните сили на организма, подобрява се обмяната на веществата,увеличава се пикочоотделянето, нараства кръвотворенето, регулират се дейностите на нервната система и някои жлези с вътрешна секреция.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
 Заглавие: ДРЯН
МнениеПубликувано на: Пет Апр 16, 2010 2:27 pm 
Offline
прохождащ
Аватар

Регистриран на: Пон Сеп 22, 2008 11:26 am
Мнения: 52
ОБИКНОВЕН ДРЯН
Плодът на дряна е богат на захари, има високо съдържание на органични киселини, значително количество пъктинови вещества и минерални соли. От витаминния състав най-високи са стойностите на витамин С, които се увеличават с узряването на плода. Плодът съдържа и гликозида корнин. Костилките съдържат белтъчини, мазнини, захари, целулоза, минерални соли, органични киселини, дъбилни вещества и др.
Дрянът се използва като целебно и профилактично средство при стомашни заболявания, скорбут. Има запичащо действие. Поради съдържанието на фитонциди действа бактерицидно върху причинителите на тифа и дизентерията. Богатото му съдържание на калий, органични киселини и витамин С определя използването му при болести на стомаха, при бъбречни заболявания, пясък и камъни в бъбреците. Препоръчва се при нарушена обмяна на веществата, подагра, кожни заболявания, а също и като кръвотворни и жлъчегонно средство. Повишава апетита и поради наличието на желязо е подходящ за лечението на желязодефицитни анемии.
Рецепта: Натурале сок за бърза консумация
Добре узрели дренки се заливат с вода до покриването им и се оставят да престоят 24 часа за да омекнат. След това се отстраняват костилките, плодовете се смачкват чрез пресоване или центрофугиране. По желание се добавя захар или няколко капки лимонов сок. Консумира се охладен.


Върнете се в началото
Offline Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 135 мнения ]  Модератор: vilijov Отиди на страница Предишна  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9  Следваща

Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Иди на:  
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group