www.moetodete.bg
http://gevata.moetodete.bg/forum/

Как се карамелизира захар?
http://gevata.moetodete.bg/forum/viewtopic.php?f=38&t=4558
Страница 1 от 1

Автор:  Noangel [ Пет Мар 30, 2012 8:14 am ]
Заглавие:  Как се карамелизира захар?

Моля, обяснете ми подробно, как точно се карамелизира захарта?
Благодаря
Изображение

Автор:  eli1900 [ Пет Мар 30, 2012 12:16 pm ]
Заглавие:  Re: Как се карамелизира захар?

Има два метода за правене на карамел. Може да карамелизирате захарен сироп или захар на бучки (не пудра захар). За да направите хубав карамел, навлажнете леко захарта и я оставете да се стопи на тих огън в дебелостенен тиган (1 супена лъжица вода на 60 г захар). Наблюдавайте промяната в цвета, защото захарта почернява бързо. Разтърсвайте тигана, за да разпределите топлината. Махнете го от огъня, когато получите желания цвят, и без да чакате, спрете процеса на топене като сипете или една лъжица топла вода, или прясна сметана, или лимонов сок. Може да потопите тигана в студена вода.
• За да не стане карамелът твърда маса, прибавете една лъжица оцет или лимонов сок.
• За да направите карамел на нишки, освободете работната повърхност и я покрийте с вестник. Ограничете мястото с пръчици. Потопете миксера в карамела и разбивайте ветрилообразно между пръчиците. Получават се фини карамелени нишки, с които ще украсите сладкишите си.
• За да карамелизирате повърхността на крем, поръсете я с кристална захар и пъхнете крема във фурната. След няколко минути се образува карамелена кора. • Когато карамелизирате плодове, прибавете резенче лимон, карамелът ще остане течен по-дълго време. Пригответе си купа със студена вода, за да потопите пръстите си, ако се опарите.
• Не сипвайте карамела направо в млякото или крема. Махнете го от огъня, когато получи хубав златист цвят, прибавете му няколко лъжици топла вода и го разтворете с разтърсване. Отделя се много пара, внимавайте, отдалечете децата. Сипете получения сироп в млякото или крема.
• За получаване на медночервен цвят към карамела се прибавя бучка масло в момента, когато захарта започне да променя цвета си.
Карамелизиране на форми за сладкиши
Сложете 100 г навлажнени бучки захар с 2 супени лъжици вода във формата и я поставете на огъня, ако е огнеупорна. Не разбърквайте карамела с нищо, само разтърсвайте периодично съда, за да разпределите топлината. Махнете формата от огъня, когато карамелът получи цвят на светъл мед, после веднага започнете да я накланяте настрани, за да се разнесе по стените.
• Ако формата не понася пряко нагряване, пригответе карамела в тенджерка и сложете формата да се затопли във фурната, за да не застине карамелът, щом го сипете в нея.

Автор:  Noangel [ Пет Мар 30, 2012 1:28 pm ]
Заглавие:  Re: Как се карамелизира захар?

Хахаха това го четох тази сутрин в един сайт,ако може нещо изпитано ,точно и простичко
и все пак ти благодаря :D :wink: :arrow:
на мъжът ми му се е прияло крем карамел,а аз не съм много много The best в кухнята,затова питам...Искам да го изненадам :!: с това и с още нещо ... :oops:
Изображение

Автор:  eli1900 [ Пет Мар 30, 2012 4:39 pm ]
Заглавие:  Re: Как се карамелизира захар?

Еми ОК ето аз как го правя:Във малка тенджерка сипваш захар и на слаб огън я загряваш докато се разтопи и добие златист цвят :) просто е може и на водна баня или към захарта да добавиш мъничко вода и пак по същия начин ,успехи с крем карамела и другото нещо :P :D

Автор:  Noangel [ Пон Апр 02, 2012 12:01 pm ]
Заглавие:  Re: Как се карамелизира захар?

хахаха Благодаря! Ще пробвам,но кога точно незнам :cryingwithlaughter:
Изображение

Автор:  Elisha [ Сря Апр 11, 2012 1:45 pm ]
Заглавие:  Re: Как се карамелизира захар?

Аз карамелизирам захарта с малко вода. Толкова, колкото захарта да се намокри. Следиш я постояно и това е. Не е сложно, просто трябва да опиташ. Успех.

Страница 1 от 1 Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/